Met de priusaccu een andere auto opstarten

Navigatie / Bluetooth / GSM / etc. - Uw vragen, antwoorden en tips m.b.t. al die electronische systemen die een Prius Wagon rijk is.
Gesloten
Gebruikersavatar
veenaalt

di 26 feb, 2013 14:18

Is het ongestraft mogelijk om met startkabel via de accu van de prius een andere auto op te starten waarvan de accu dood is?

Dit aangezien er in de prius veel techniek ed zit.
Vandaar dus de vraag.

Overigens zit de accu achterin de auto?


Gebruikersavatar
kekke-auto
Actief Lid
Actief Lid
Berichten: 595
Lid geworden op: vr 17 sep, 2010 1:10

di 26 feb, 2013 21:13

Beide accuus van de Prius zitten achterin. De grote High Voltage accu is totaal ongeschikt om een andere auto mee te starten omdat er meer dan 200V gelijkstroom uit komt.

De andere accu lijkt een op een gewone accu maar is slechts een hulpaccu. Deze 12V accu zit bij de P3 (en de P2?) rechts achterin. Deze accu is geen start accu zoals die in gewone auto's zit en heeft ook een kleinere capaciteit als een gewone startaccu. Als functies heeft deze accu:
-binnenverlichting van spanning te voorzien
-deurontgrendeling d.m.v. de afstandsbediening of door de deurgreep aan te raken
-de boordcomputers van 12V te voorzien

Zonder boordcomputers kan je de auto niet starten. Als je de auto niet kunt starten kan de HSD (Hybrid Synergy Drive) niet draaien. Een onderdeel van de HSD is de ICE (Internal Combustion Engine) maar ook de High Voltage accu en alle inverters. Pas als de boel opgestart is kan de hulpaccu weer opgeladen worden vanuit de HSD.

Moraal van het verhaal: het kan maar is absoluut niet aan te raden. Realiseer je dat je alle interne Prius electronica ook aan die andere auto koppelt en dat bij het starten van die andere auto zeer grote stromen, tot wel 1000A, kunnen lopen. Het gevaar dat een spanningspiek jouw Prius om zeep helpt is niet denkbeeldig.

Dit staat overigens ook in het handboek van de Prius en is al diverse keren op het forum ter sprake gekomen.

Nog een moraal: laat je binnenverlichting niet branden. Als je hulpaccu leeg is krijg je de auto niet meer gestart. De deuren kan je in dat geval ook alleen ontgrendelen met de fysieke sleutel en niet meer met de afstandsbediening of door de deurgreep aan te raken.

Gesloten

Terug naar “Prius plus - Helpdesk”

  • Informatie
  • Wie is er online

    Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast