Startaccu/12volt hulpaccu

Kosten onderhoud, werkzaamheden uitgevoerd door dealer, niet merkgarage of door eigenaar zelf, serviceupdates, onderhoudstips, etc.
Gebruikersavatar
Axial63
Lid
Lid
Berichten: 224
Lid geworden op: ma 24 okt, 2016 21:11
Locatie: Emmen [Dr]
Auto: Toyota Prius 3 & Yaris HSD

do 11 jan, 2018 16:20

donjack1995 schreef:
wo 10 jan, 2018 21:14
Ik heb het bedrijf gebeld maar hij durfde ivm mogelijke storingen de accu er niet in te zetten.
Ik zie in de wizard dat deze accu en een andere er uit rollen bij de Prius 3

Bedankt weer!
Daarom schref ik eerder al als advies:
Axial63 schreef:
za 06 jan, 2018 14:15
....
Nogmaals: er zijn in de loop der jaren diverse modellen geleverd dus het verdient altijd voorkeur om de oude accu vooraf te vergelijken.
(of alle afmetingen vooraf goed noteren zoals lengte, breedte, hoogte, poolafmeting, pool locatie (+ links of rechts) etc).
Het beste is dus naar de leverancier te rijden waar je de accu wilt kopen (Dealer / Kwik-Fit / Brezan / anders) en daar de accu te vergelijken met wat ze op de balie zetten. Kun je gelijk over de prijs onderhandelen en eventueel inleveren oude accu afspreken.
Dan op naar huis en die accu wisselen. (dopje 10 en een ratel of haakse handgreep is voldoende)
Goed kijken wat je losdraaid en in omgekeerde volgorde weer vastzetten (de min pool [zwart] als eerste losmaken en als laatste vastzetten)
Zorg er wel altijd voor dat je de min- en de pluspool niet tegelijkertijd aanraakt, dan krijg je kortsluiting..
Klaar! Kan geen storing optreden alleen je instellingen van de boordcomputer zul je opnieuw moeten doen (datum / tijd ed)
Suc6!!
Prius III, Dynamic Business, Abyss Grey, 2012
&
Yaris 1.5 HSD, Trend, Island Blue, 2017

Gebruikersavatar
donjack1995
Lid
Lid
Berichten: 26
Lid geworden op: do 04 jan, 2018 11:30
Locatie: Flevoland
Auto: Toyota Prius III 2010

do 11 jan, 2018 16:35

Bedankt Axial63,
Ik ga het ook zelf doen. Ik hoop dat hij morgen binnenkomt. Ik zag vandaag dat hij snel ontlaadt.
Bedankt voor de tips!




Gebruikersavatar
Axial63
Lid
Lid
Berichten: 224
Lid geworden op: ma 24 okt, 2016 21:11
Locatie: Emmen [Dr]
Auto: Toyota Prius 3 & Yaris HSD

do 11 jan, 2018 20:29

oke!
Alvast suc6 gewenst morgen... Hou je ons op de hoogte?

P.S.
de klem op de minpool kun je lastig losmaken, ik heb de bout los geschroefd van de kabel die van de minpool naar de carrosserie bij het achterlicht loopt vast zit... Als je die bout losdraait is er ook geen stroomkring meer dus kun je veilig werken.

P.S.2
Ook de instellingen van de HUD en de helderheid en wat er in de HUD te zien is moet je opnieuw instellen. Ik zie dat jij een 2010 Prius3 hebt, waarschijnlijk met een Touch & Go audioset met HDD? Ik weet niet of de gegevens van die audioset bewaard blijven... Misschien even de settings nalopen voordat je begint te sleutelen?
Prius III, Dynamic Business, Abyss Grey, 2012
&
Yaris 1.5 HSD, Trend, Island Blue, 2017

Gebruikersavatar
zoekertje
Lid/donateur
Lid/donateur
Berichten: 591
Lid geworden op: za 19 jan, 2008 22:53
Locatie: Ravenswoud
Auto: Prius III executivesolar
Contact:

do 11 jan, 2018 21:31

Gelukkig blijven de meeste gegevens behouden zoals de geschiedenis van de navigatie en ook je op de HD gezette muziek loopt geen gevaar en ook de telefoon gegevens blijven keurig bewaard. Zijn inderdaad wat rijtechnische dingetjes die opnieuw moeten worden ingesteld (hud en klokje e.d. )
PRIUS III pacific blue executive

Afbeelding

Gebruikersavatar
donjack1995
Lid
Lid
Berichten: 26
Lid geworden op: do 04 jan, 2018 11:30
Locatie: Flevoland
Auto: Toyota Prius III 2010

do 11 jan, 2018 21:44

Ik zie het wel. Ik hoop dat hij morgen bezorgd wordt. Ik ben maar niet meer het voltage gaan meten. Kan nu toch niets meer doen.
Ik heb trouwens toch die Optima besteld die gemaakt is voor de Prius, ook de ontluchting moet passen.
Was een mooi prijsje voor zo'n accu ca €145 en geen verzendkosten. Bij Brezan vroegen ze meer dan €200,.
Goeie tip van de negatieve pool aansluiting!
Jullie horen het.

Gebruikersavatar
ron54
Lid
Lid
Berichten: 39
Lid geworden op: di 22 mar, 2011 16:34

do 11 jan, 2018 22:29

@donjack1995 verstandige keus ,alles zou moeten passen. Laat maar even weten.

Gebruikersavatar
combolombo
Lid
Lid
Berichten: 43
Lid geworden op: wo 02 jul, 2014 10:47

vr 12 jan, 2018 12:10

@donjack1995: de ontluchting gaat helaas niet passen......want de accu heeft nl. geen ontluchting... :D

Van de Optima site, over de yellotop accu: "De batterij is volledig afgesloten en lekvrij, optimaal bestand tegen extreme temperaturen en kan gedurende lange perioden worden opgeslagen. En hij is helemaal onderhoudsvrij."

Gebruikersavatar
donjack1995
Lid
Lid
Berichten: 26
Lid geworden op: do 04 jan, 2018 11:30
Locatie: Flevoland
Auto: Toyota Prius III 2010

vr 12 jan, 2018 12:17

Haha. Hij is net afgeleverd. Mooi volgens afspraak!
En ik miste de ontluchting al [emoji848]

Gebruikersavatar
donjack1995
Lid
Lid
Berichten: 26
Lid geworden op: do 04 jan, 2018 11:30
Locatie: Flevoland
Auto: Toyota Prius III 2010

za 13 jan, 2018 16:48

Beste mensen.
Gisterenmiddag de accu ontvangen en geplaatst. Alles leek goed. Accu laadt op tijdens rijden. Dynamo geeft stroom door naar accu. Maar helaas zie ik op de meter dat het voltage snel daalt. En na de nacht tot +- 12V. Dat is niet goed dus.
Het lijkt erop dat ik ergens stroom verlies of zo. Maar waar?
De oude accu heb ik aan de lader gehad gisteren en die verliest geen stroom na 24 uur zonder lader! Het moet dus in de auto ergens fout zitten.
Hebben jullie een idee?
Groetjes donjack.

Gebruikersavatar
imperial73
Lid
Lid
Berichten: 111
Lid geworden op: za 08 jan, 2011 12:05

za 13 jan, 2018 17:01

Meten is weten is niet voor niets de uitspraak. Accu is eerst testen, lekstroom meten en dan normaal pas vervangen. Maar +/-12v is dat 12 of 12,5 of 12,8? Het is namelijk normaal dat de accu in rust rond de 12,8v en dus niet op 14volt blijft staan. Het voltage zegt overigens niet alles bij een accu, de ampère is daarbij net zo belangrijk. Een slechte accu kan namelijk ook gewoon 12v zijn maar te weinig ampère hebben.
Prius comfort 2005, Prius business 2004, Prius executive 2010, Prius tech edition 2007 <<ex-en, Prius dynamic 2010.

Gebruikersavatar
donjack1995
Lid
Lid
Berichten: 26
Lid geworden op: do 04 jan, 2018 11:30
Locatie: Flevoland
Auto: Toyota Prius III 2010

za 13 jan, 2018 17:19

Beste imperial.
De dealer heeft 2 weken geleden na gestaan te hebben met een lege accu de accu doorgemeten. Was niet top maar ook niet heel slecht. Nog niet vervangen was het advies. 2 weken later stond ik weer met een helemaal lege accu na een beetje vorst. Weer de Toyota hulpdienst gebeld, welke de auto weer gestart heeft. Volgens hem lag het aan de accu. Vandaar de vervanging. Na een uur rijden en uitzetten motor staat de accu niet verder dan 12.6V. Zou volgens de leverancier minimaal 13.?V moeten zijn.
Meten met benzinemotor aan gaat goed. Ongeveer 14.5 V.
Na uitzetten en een uur wachten geeft de meter 12.0 aan. Is niet goed volgens leverancier. Maar ja die zit hier 150 km vandaan. .

Gebruikersavatar
imperial73
Lid
Lid
Berichten: 111
Lid geworden op: za 08 jan, 2011 12:05

za 13 jan, 2018 18:17

Als je een multimeter hebt zou je deze tussen de accupool en min van de auto kunnen zetten. Dus accupool los en de multimeter tussen de accupool en de losgenomen min pool misschien het makkelijkst als je even in de auto gaat zitten met alles dicht beste zelfs met de auto ook op slot. Na enkele minuten zou de stroom moeten terug lopen naar ongeveer maximaal 0,06 amp of minder. Als dit zo is het goed als het hoger is heb je waarschijnlijk een lek stroom.
Prius comfort 2005, Prius business 2004, Prius executive 2010, Prius tech edition 2007 <<ex-en, Prius dynamic 2010.

Gebruikersavatar
donjack1995
Lid
Lid
Berichten: 26
Lid geworden op: do 04 jan, 2018 11:30
Locatie: Flevoland
Auto: Toyota Prius III 2010

za 13 jan, 2018 19:09



Bedankt Imperial. Ik heb er wel een maar ben er niet zo goed in thuis.
Bedoel je één aansluiting van de multimeter op de minpool op de accu en de andere aansluiting op de van de minpool losgemaakte kabel?
En op welke stand zet ik de multimeter? 10A?

Gebruikersavatar
ajm
Lid/donateur
Lid/donateur
Berichten: 1178
Lid geworden op: ma 17 aug, 2009 19:13
Locatie: Doetinchem
Auto: Prius 3 dynamic

za 13 jan, 2018 19:16

donjack1995 schreef:
za 13 jan, 2018 16:48
Gisterenmiddag de accu ontvangen en geplaatst. Alles leek goed. Accu laadt op tijdens rijden. Dynamo geeft stroom door naar accu. Maar helaas zie ik op de meter dat het voltage snel daalt.
Hebben jullie een idee?
Groetjes donjack.
Heb je die nieuwe accu wel helemaal vol geladen voordat je hem geplaatst hebt?
Volgens de fabrikant 12-15 uur laden met 10 A. , maar dat kan per type verschillen denk ik.
Zie http://nl.optimabatteries.com/nl-nl/sup ... d-storage/
Wat ik wil zeggen is dat je dat in een uurtje met de Prius rijden niet redt.
Laatst gewijzigd door ajm op za 13 jan, 2018 19:23, 1 keer totaal gewijzigd.
Ruim 100.000 km met een Prius 3 Aspiration 2009 nu een Prius 3 Dynamic 2010 >130.000 km

Gebruikersavatar
donjack1995
Lid
Lid
Berichten: 26
Lid geworden op: do 04 jan, 2018 11:30
Locatie: Flevoland
Auto: Toyota Prius III 2010

za 13 jan, 2018 19:23



Hij stond bij ontvangst op 12.6V en ik ben er gelijk zeker een half uur mee gaan rijden.

Plaats reactie

Terug naar “Prius 3 - Onderhoud”

  • Informatie
  • Wie is er online

    Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast